Meditatie – Het is niet wat je denkt

Meditatie

Over mindfulness meditatie
door Jon Kabat-Zinn

Meditatie – Het is niet wat je denkt

“ Het is misschien goed om een paar veel voorkomende misvattingen over meditatie aan te pakken.
Ten eerste kun je meditatie het beste zien als een manier van zijn in plaats van een techniek of verzameling van technieken.

Ik herhaal het nog een keer.
Meditatie is een manier van zijn, niet een techniek.

Dit betekent niet dat er geen methoden en technieken bestaan binnen de beoefening van meditatie. Die zijn er wel. Sterker nog, er zijn honderden technieken, en we kunnen er soms goed gebruik van maken.
Technieken zijn hulpmiddelen die verwijzen naar manieren van zijn; manieren van zijn in relatie tot het huidige moment en in relatie tot ons eigen denken en onze eigen ervaring.
Maar we kunnen ons gemakkelijk verliezen in technieken en in onze verkeerde maar heel begrijpelijke pogingen om de technieken te gebruiken om ergens anders te komen of een speciaal resultaat of speciale situatie te bereiken dat we als doel voor ogen hebben.
Zoals we zullen ervaren, kan zo’n gerichtheid ons begrip van de volheid en rijkdom van meditatie en wat het ons te bieden heeft, ernstig belemmeren.
Daarom helpt het om in gedachten te houden dat meditatie een manier van zijn is, of, je zou zelfs kunnen zeggen; een manier van zien, een manier van weten en zelfs een manier van liefhebben.

Ten tweede is meditatie geen ander woord voor ontspanning. Misschien moet ik dat ook nog een keer herhalen:
Meditatie is geen ander woord voor ontspanning.
 
Dit betekent niet dat meditatie niet regelmatig gepaard gaat met een diepe staat van ontspannen en door een diep gevoel van welbehagen. Natuurlijk is dat ook zo, of kan dat soms zo zijn. Maar Mindfulness meditatie is het omarmen van elke en alle toestanden van bewustzijn, zonder de voorkeur te geven aan het ene boven het andere.
Vanuit dit gezichtspunt van de beoefening van mindfulness, zijn pijn, angst, verveling, ongeduld, frustratie, bezorgdheid of spanning in het lichaam, allemaal waardevolle objecten om onze aandacht op te richten als we merken dat ze opkomen in het huidige moment. Elk van deze objecten biedt ons de mogelijkheid tot inzicht en leren, en potentieel de mogelijkheid tot bevrijding, in plaats van dat het aanwijzingen zijn dat onze meditatie oefening niet slaagt omdat we ons niet ontspannen voelen of geen gelukzalige ervaring hebben.
 
We zouden kunnen zeggen dat meditatie eigenlijk een manier is om te zijn die past bij de situatie waarin je jezelf bevindt, op welk moment dan ook. Als we gevangen zijn in ons denken, kunnen we op dat moment niet aanwezig zijn op een passende manier, of zijn we misschien wel helemaal niet aanwezig.

Bron: Coming to our Senses van Jon Kabat-Zinn
Vertaling: Franca Warmenhoven