Aandacht brengt je in het nu

Mindfulnesscursus

Gewoontegetrouw start de dag voor mij met een klein half uurtje meditatie. Een half uurtje zitten 'niet-doen'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit alles behalve luieren of relaxen. Mediteren is focussen, het vergt gerichte aandacht en een zekere dosis lef en doorzettingsvermogen. Als je eenmaal de rust en het ritme begint te voelen, dan 'weet je' de enorme betekenis van deze dagelijkse handeling.

Als kind zijn we veel meer verbonden met alles om ons heen. We gaan op in ons spel, we zijn één met het gras waarop we lopen, de steen waarop we klimmen en het water waarin we zwemmen. We huilen als we verdrietig zijn en lachen als we blij zijn. Maar naarmate we opgroeien gaan onze gedachten ons leven in toenemende mate beheersen. De wereld om ons heen wordt steeds meer een alarmsysteem dat constant afgaat en voor ons bepaalt hoe we ons voelen en hoe we handelen. We raken gemakkelijk vervreemd van onszelf. In plaats van te creëren, réageren we in antwoord op deze niet aflatende stroom 'hadden', 'moeten' en 'zullen'. Dit vertroebelt onze werkelijke mogelijkheden. Het weerhoudt ons om ons 'beste zelf' te zijn.

Meditatie geeft je een handvat om de constante gedachten stroom, die jouw leven beheerst, te verstillen. Het kan je helpen om de automatische piloot even uit te zetten en weer werkelijk contact te maken met dit moment zodat je leven niet meer onbewust en on-be-leefd aan je voorbijtrekt. Het helpt je om werkelijk aanwezig te zijn, volledig en vrij.

Elke ochtend verzorg je je lichaam, je doucht, poetst je tanden, en kleedt jezelf. Je bereidt je ook mentaal voor. Je neemt waarschijnlijk je agenda door, bedenkt wat je allemaal moet doen en hoe je het beste de dag kunt inplannen. Dus waarom zou je niet ook je innerlijk, je ziel, of hoe je het ook wilt noemen verzorgen aan het begin van elke dag. Je geeft jezelf dan de kans om de geheel dag, vanuit een heldere, bewuste aanwezigheid, te functioneren, met veel meer rust en in evenwicht met jezelf.

Jon Kabat-Zinn ontwikkelde, los van elke religie een methodiek waarin meditatie centraal staat en die al vele duizenden mensen heeft geholpen om hun kwaliteit van leven te verbeteren. Een heldere, toegankelijke methode die mij de weg heeft gewezen naar een prachtige, meditatieve basis voor elke dag.