Doe jezelf een cadeau, ga een weekend op retraite.

Meditatiecentrum retraite

Een kort verslag van een weekend-retraite bij het meditatiecentrum 'Metta Vihara' in Hengsstdijk in Zeeuws Vlaanderen.

Na bijna drie uur rijden kwam ik uiteindelijk aan bij het meditatiecentrum van Metta Vihara in Hengstdijk voor een weekend vol stilte, meditatie en mindfulness. Het centrum ligt er erg mooi, in de wijdse Zeeuwse velden met uitzicht op verschillende vogelbroedplaatsen.

Een weekend van stilte en meditatie is iets dat je jezelf regelmatig zou moeten gunnen. Even weg van 'alle dag', even weg van het gewone, van het moeten. Even de laptop achterlaten en de mobiele telefoon uit. Even met aandacht aanwezig zijn in hier, in nu. Mindfulness in elke minuut, in elke handeling.

's-avonds op mijn kamertje realiseer ik me ineens dat ik zelfs de wekker niet hoef te zetten. Ik hoef geen tijdspad uit te stippelen en uit te rekenen hoeveel uur nog tot de ochtend en wanneer het verstandig is om te gaan slapen. Geen tijd, geen plan, geen schema. Simpelweg aanwezig zijn is genoeg. Mooi woord 'genoeg'.

Stilte is helend. Het is niet altijd prettig, soms zelfs confronterend, maar het brengt je wel in contact met wat er werkelijk toe doet. En daarmee komt er vanzelf meer rust in je hoofd.

Mindfulnesstrainingen, meditatie, yoga, allemaal mooie momenten van aandacht. Maar de meest bijzondere aandachtsmomenten zijn misschien wel: wandelen, aardappels schillen, strijken, tanden poetsen en wachten bij de kassa.

Breng mindfulness in je dagelijks leven!