Prachtige lezing van Eckhart Tolle

Eckhart-Tolle-lezing

Vorige week heb ik een lezing bijgewoond van Eckhart Tolle in de Doelen in Rotterdam. Voor mij was dit de eerste kennismaking met deze man die volgens velen een van de grote spirituele leiders is van dit moment. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet helemaal blanco deze middag in ben gegaan. Mijn vorige lezing op dit gebied was een lezing van Thich Nhat Hanh, een zenboeddhistische monnik uit Vietnam. Een middag die gekenmerkt werd door eenvoud en bescheidenheid. De Doelen in Rotterdam zijn geenszins een toonbeeld van eenvoud of bescheidenheid en leek het tegenovergestelde van wat ik mij hardnekkig blijf voorstellen bij een spirituele happening. Traditiegetrouw hoort daar toch een zeker 'wollen-sokken-gehalte bij.
Toch was de man met het bruine colbertje en overhemd met spencer (hè, gelukkig, toch nog een beetje wollen sokken) die het grote podium betrad niet uitgesproken groots of charismatisch bij zijn entree. En het was pas nadat ik enige tijd naar deze man had geluisterd dat ik gegrepen werd door zijn woorden. Hier vertelde iemand met een bijzondere en buitengewoon natuurlijke eenvoud over dé essentie van het leven (noem het god, verlichting, buddha) zonder enige terughoudendheid of overtuigings-drang, in woorden die direct verstaan werden door de ziel. Het klinkt cliché, maar het voelde als thuiskomen.
De stilte die in de zaal aanwezig was, tussen de woorden en de zinnen door, was voelbaar. En ik bedoel dat letterlijk. Het was niet het ontbreken van geluid, maar een te ervaren aanwezigheid van… niets. En eigenlijk was dat ook de kern van zijn woorden. Ik heb verbaasd gestaan hoe iemand met zoveel eenvoud je in zo'n grote, met duizenden mensen gevulde zaal, zoiets essentieels kan laten ervaren.
Ik draag flarden van het gevoel van die middag nog steeds bij me. Het is zeker de moeite waard om het boek van Eckhart Tolle ' De kracht van het NU' te lezen en wellicht ook te leven. Ik kan in elk geval zeggen dat ik me bijzonder geïnspireerd voel door de lezing en door wat ik daarna van deze man heb gehoord en gelezen. Als je een handleiding zoekt om jezelf verder te ontwikkelen, dan is dit beslist een aanrader.