Workshop Christina Feldman en Chris Cullen

Christina Feldman en Chris Cullen

Afgelopen weekend heb ik een bijzondere workshop gevolgd bij Christina Feldman en Chris Cullen. Met als thema 'embodyment'. Over hoe belangrijk het is om datgene wat je wilt naleven en dat wat je wilt uitdragen te belichamen. En tegelijkertijd hoe ingewikkeld dat voor ons is.

Je herkent het vast wel; je wéét dat het niet verstandig is om 's-avond te snoepen maar voor je het weet betrap je je jezelf op dat zakje chips in je schoot, voor de buis. Het is net alsof die momenten pas achteraf registreren. En daardoor geen echte keuze hebben. We glijden weg in de groeven van onze karresporen voor we er erg in hebben. Of misschien had je je voorgenomen om vriendelijker te zijn voor die irritante collega en zonder waarschuwing heb je alweer een vervelende opmerking gemaakt.

Aandachtsvol in het leven staan helpt. Mediteren leert je hoe j dat doet, in het mometn blijven. Het leert je om je eigen ingesleten patronen te ontdekken.

Maar wat nog veel belangrijker is is ons schuldgevoel over ons eigen gedrag. Het ligt als een zware deken over ons heen; weer niet gelukt, ik kan het niet, anderen zijn veel gedisciplineerder, vriendelijker, handiger, flexibeler. De eerste belangrijke stap is dus om jezélf met wat meer vriendelijkheid te midlheid tegemoet te treden. Neem eens de moeite om je eigen daden te zien als menselijk en sla een arm om je schouders. Glimlach om je eigen onvermogen of wees er op zijn minst nieuwsgierig naar. Als je daar wat tijd en aandacht in steekt, zul je merken dat het leven lichter wordt. Dat jijzelf ook milder wordt naar anderen.

Het is de moeite van een poging waard, toch?