Vergoeding door je zorgverzekeraar

Bij moment van aandacht kom je in aanmerking voor een vergoeding (mits je zorgverzekeraar dit aanbiedt).

Veel zorgverzekeraars vergoeden de 8-weekse mindfulnesstraining geheel of gedeeltelijk. De vergoeding kan oplopen tot € 350,- (check de polis voor het precieze bedrag). Sommige verzekeraars vergoeden de training alleen bij burnoutklachten en in sommige gevallen is een verwijzing van de huisarts een vereiste. Soms wordt als voorwaarde gesteld dat je een aanvullende verzekering hebt afgesloten.

Voor de meeste zorgverzekeraars geldt dat de Mindfulnesstraining gegeven moet worden door mindfulnesstrainers die VMBN lid categorie 1 zijn.
Moment van aandacht voldoet aan deze eis. Ik ben categorie 1 lid bij de VMBN, dus je kunt een vergoeding aanvragen voor de kosten.

Wil je weten of jouw zorgverzekeraar de 8-weekse training vergoedt, check dan de zorgwijzer:

https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/mindfulness#vergoeding

 

Andere mogelijkheden voor vergoeding

Via je werkgever
Bijna alle werkgevers hebben een budget preventie, een ziekteverzuimbudget en /of een budget persoonlijke ontwikkeling. Mogelijk is je werkgever bereid te investeren in mindfulness door de landelijke campagne: Herken de druppel, check je werkstress.

Via arbodiensten
Wellicht kun je je werkgever benaderen via de arbodiensten, via je bedrijfsarts en brancheorganisatie (bv. BOA, Arbouw).

Via UWV
Het is de moeite waard om te onderzoeken of het UWV een deel van de kosten voor een training kan betalen. Een mindfulnesstraining kan bijdragen aan het (sneller) vinden van een baan en aan het goed blijven functioneren in een baan.

Via gemeente
Het ondersteunen van mantelzorgers is voor veel gemeenten een speerpunt nu door de bezuinigingen in de zorg veel zorgtaken op de schouders van mantelzorgers komen. Je kunt een beroep doen op WMO gelden. Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook een deel van een Mindfulnesstraining voor mantelzorgers.

Via Arbeidsintegratie
De Amersfoortse vergoedt in principe € 100,-. Vraag wel goed naar de voorwaarden. De Ohra vergoedt een individueel traject op basis van een diagnose van een arts. Menzis biedt vergoeding voor mantelzorgers als je een aanvullend pakket hebt.

 

Ik meld mij graag aan voor de mindfulnesstraining