Wat is mindfulness

Mindfulness is zo eenvoudig als het klinkt. Leven in het hier en nu. Het mooie is dat je dit kunt leren. De training helpt je 'herinneren' hoe het was om aandacht te geven aan het moment, zoals kinderen dat kunnen. Als je in het nu bent, is er minder ruimte voor het gepieker over toekomst en verleden.

Mindfulness werkt met verschillende meditatietechnieken. Je leert om deze technieken te integreren in je dagelijkse leven. Zo kun je beter omgaan met stress, pijn en chronische klachten. Het is een praktische, vriendelijke methode, geen zweverig gedoe en geen therapie.

Mindfulness vindt zijn oorsprong in Boeddhistische meditatietechnieken. Dr. Jon Kabat-Zin ontwikkelde een trainingsprogramma, "Mindfulness Based Stress Reduction" (MBSR), bestemd voor iedereen, gezond of niet, die wil groeien naar een hoger niveau van gezondheid en welbevinden. Het programma is gebaseerd op onze natuurlijke talenten om aandacht te schenken, bewust in het hier en nu te leven en tot inzicht te komen. Het helpt je om nieuwe vormen van beheersing en wijsheid in je dagelijks leven te ontwikkelen.

Ik meld mij aan voor de mindfulnesstraining

(of stuur een mailtje naar momentvanaandacht@gmail.com)

 

Een definitie van mindfulness volgens Jon Kabat-Zinn:

“Mindfulness betekent: 
aandacht geven
op een bepaalde manier gericht
in het hier en nu
niet (ver)oordelend.”

 

Wat is mindfulness?
Mindfulness gaat over meer aanwezig zijn bij je ervaring van dit moment. Het gaat over aandacht hebben voor wat er nu is. In de definitie van mindfulness worden drie aspecten van deze aandacht benoemd die van belang zijn als we mindfulness beoefenen: de aandacht is gericht, in het hier-en-nu en niet (ver)oordelend.

Gerichte aandacht
Gedurende de hele dag wordt onze aandacht getrokken door allerlei prikkels; dingen die we zien, dingen die we horen, dingen die we denken, dingen die we voelen, etc. Je zou kunnen zeggen dat onze aandacht normaal gesproken erg ‘ongericht’ is. We laten ons meevoeren in wat onze aandacht trekt en zijn ons daar meestal niet bewust van. Als we mindfulness beoefenen, brengen we onze aandacht ‘gericht’ ergens naar toe. Dat wil zeggen dat we een bewuste intentie hebben om onze aandacht te richten.

Aandacht in het hier-en-nu
In de mindfulness richten we onze aandacht op het hier-en-nu, op het huidige moment. We richten onze aandacht dus niet op wat er in het verleden is gebeurd of wat er mogelijk in de toekomst gaat gebeuren, maar op onze ervaring van dít moment.

Niet (ver)oordelende aandacht
In het oefenen van mindfulness hebben we een open, niet veroordelende houding als we onze aandacht richten op de ervaring van dit moment. Als je oplet, zal je merken dat dit een van de moeilijkste aspecten is van de aandacht die we bij mindfulness oefenen. We zijn nu eenmaal gewend om onze ervaringen direct te beoordelen als ‘fijn’, ‘onaangenaam’, ‘mooi’, ‘lelijk’, ‘goed’, ‘slecht’, etc. Over het algemeen zijn we meer geneigd ons open te stellen voor aangename ervaringen dan voor onaangename ervaringen. In de mindfulness proberen we een open houding te hebben voor onze volledige ervaring zonder onderscheid te maken tussen aangename of onaangename ervaringen. Deze openheid gaat gepaard met een zekere vriendelijkheid en mildheid.
 

De ontwikkeling van mindfulness vindt wereldwijd plaats. Dit geldt ook voor wetenschappelijk onderzoek. Meerdere universiteiten in Nederland zijn actief op het terrein van zowel onderzoek als programma-ontwikkeling. Daarnaast kent Nederland meerdere opleidingsinstituten die aan de weg timmeren.

 
 
"You can not stop the waves, but you can learn to surf"

Ik wil graag meer informatie